Şanlıurfa’da uygulanan BİGEP projesinin detaylarını Vali Şıldak paylaştı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak sosyal medya aracılığıyla paylaştığı videoda Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP) ile ilgili tüm detaylara yer verdi. Vali Şıldak, değerlendirmesinde BİGEP'in şehir dinamikleri ve paydaşların bir araya gelerek eğitimi merkeze alan bir kalkınma projesi olduğunu söyledi....
Vali Hasan Şıldak, Şanlıurfa'da 2023-2024 Eğitim-Öğretim
yılının başlaması ile start alan ve son 3 aylık zaman zarfında katılımcı
paydaşların fikir ve önerileri ile son haliyle oluşturulan Başarıyı İzleme ve
Geliştirme Projesi (BİGEP) ile ilgili tüm detayları paylaştı.
Sosyal medya aracılığıyla Şanlıurfalılara seslenen Vali Şıldak, "Okuldaki idarecisinden velisine, milletvekilinden bürokratına kadar herkesin katılımcı olarak yer aldığı BİGEP'i çocuklarımızın geleceği için sahiplenecek ve geliştirerek sahada uygulayacağız" dedi.
İşte Vali Şıldak'ın açıklaması
EĞİTİM ŞANLIURFA'DA BİRİNCİ ÖNCELİK OLACAK
"Gerçekten Şanlıurfa'da eğitim birinci öncelik. Bunu hep bir ağızdan dillendiriyoruz. Aslında eğitim bütün dünyada birinci öncelik ancak Şanlıurfa'da çok daha büyük önem taşıyor ve üzerinde durulması ve titrenilmesi gereken bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü ilimizin eğitim göstergelerine baktığımız zaman maalesef iyi durumda değiliz. 750 bin öğrenci sayısı ile Şanlıurfa'mız devasa bir sektörün sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Ancak; başta Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin'in destekleri olmak üzere Şanlıurfa'nın eğitimine verilen destek o kadar büyük ki bizim bundan heyecan duymamamız ve eğitimi birinci gündem yapmamamız mümkün değil"
BAKANIMIZ SAYIN YUSUF TEKİN, PROJE İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR
Bizler, eğitim ile ilgili tüm konuları, Büyükşehrimizin ve milletvekillerimizin desteği ile Sayın Bakanımız Yusuf Tekin'in bilgisine arz ettik. Ve bakanlıkta bizleri kabul ettiğinde orada gördüğümüz tablo son derece mutluluk vericiydi. Şu anda 150'nin üzerinde eğitim yatırımı Şanlıurfa'da yükseliyor. Bir dahaki dönemde bunlar ilimizin hizmetine sunulacak. Böyle bir ilde eğitime odaklanıyoruz. Öğrenci nüfusu ile Türkiye'nin bir çok şehrinden büyük olan Türkiye'nin en genç şehrinde eğitim tabi ki birinci önceliğimiz olacak. Ve ilimizin bütün dinamikleri; siyaset kurumu, bürokrasi, sivil toplum ve eğitimcilerimiz bunun farkında.
BİGEP KATILIMCI BİR ANLAYIŞLA HAZIRLANDI
BİGEP Projesi aslında ilk dönemin hemen başında başladı. Hazırlıklarımızı yaptık ve en son nihai şeklini vermeden önce bu konuda tecrübe kazanmış eğitimcilerimizi, okul müdürlerimizi, ilçe milli eğitim müdürlerimizi ve eğitim sendikalarımızı dinleyerek son halini verdik. Katılımcı bir anlayışla proje oluşturuldu. Kesinlikle ben yaptım oldu mantığı güdülmedi. Gayet açık ve şeffaf bir hazırlık süreci yaşandı. Ve sonra da biz bu projeyi eğitimcilerimize emanet ettik.
PROJE DAHA İLK 3 AYDA BENİMSENDİ
Biz hazırladık ancak uygulayıcısı değerli öğretmenlerimiz, okul müdürlerimiz, ilçe müdürlerimiz ve kaymakamlarımız olacak. Onların vicdanına ve çalışma şevkine projemizi emanet etmiş olduk. Ve 3 aylık zaman içerisinde BİGEP projesi çok benimsendi. Gittiğimiz okullarda projeye olan bağlılık ve çalışma şevkini gördük. Sahiplenmenin son derece gönülden olduğunu gördük.
PROJE PAYDAŞLARINDAN TAM DESTEK
Öncelikle bu projedeki emeklerinden dolayı Büyükşehir Belediyemize, Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı'na (ŞURKAV), Harran Üniversitemize ve yine Vali Yardımcımız Ahmet Fatih Sungur beye, İl Milli Eğitim Müdürümüz Asım Sultanoğlu'na, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail bey ve birlikte çalıştığı ekibine, öğretmenlerimize, kaymakamlarımıza, ilçe milli eğitim müdürlerimize, okul müdürlerimize teşekkür ediyorum.
Örnek verecek olursak; Büyükşehir Belediyemiz ilk andan itibaren deneme sınavlarını üstlendi. Belediyemizin katkıları ile hem ilk dönem hem ikinci dönem 7 - 8 - 11 ve 12. sınıflarımızın il genelinde deneme sınavları ile başarı düzeylerinin ölçüleceği güzel bir uygulama gerçekleştiriliyor. Yine Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu'na güçlü destekleri için teşekkür ediyorum. Gerek projenin desteklenmesi, gerekse eğitime yönelik yatırımların hızlandırılarak takip edilmesi noktasında büyük emekleri oldu. Yine Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, Şanlıurfa'daki eğitimle yakından ilgileniyor ve elinden geleni yapıyor. Bu yüksek seviyeli katkıdan dolayı Sayın Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum.
BİGEP NEDİR?
Projemiz ile ilgili bilgi verirsek; BİGEP aslında bir motivasyon projesidir. Eğitimde okullar, pansiyonlar gibi çok sayıda iyileştirmeler yapıyoruz. Bakanlığımız her türlü talebimizi karşılıyor. Ancak eğitimde en önemli unsur insan unsurudur. BİGEP insan unsurunun aktive edilmesini daha güçlü bir motivasyonla güçlenmesini sağlayacak bir projedir. Genel amacı eşit fırsatlar sunarak öğretmen ve öğrencilerimizin akademik gelişimini destekleyerek iletişimini güçlendirmeyi ve özellikle 21. yüzyıl becerilerinin kazanılmasına yardımcı olmaktır. Özel amacı ise ilimizde eğitimin fiziksel anlamda güçlendirilmesi, merkezi sınavlara hazırlık, aile eğitimleri, rehberlik hizmetleri, okullarda olumlu bir ortam ve işbirliği ortamı hedeflenmektedir. Asıl amaçladığımız istekli eğitim ortamları oluşturmaktır. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin adeta okula koşarak gideceği bir ortam oluşturmaktır. Temel esası ise verilere dayanan, takip eden, izleyen, bütüncül, sürdürülebilir, motive edebilir ve ödüllendirebilir bir mekanizma oluşturmaktır.
PROJENİN HEDEFLERİ
Bileşenleri yani hedefleri ise akademik başarının yükseltilmesi.
Okul öncesi okullaşma oranının mutlaka yükselmesi. Türkiye ortalaması yüzde 90'ların üzerinde ve biz son olarak yüzde 70'lerdeydik. Son 3 aylık zaman zarfı içerisinde yüzde 80 düzeylerine ulaştık.
Okul ve derslik sayılarımızın arttırılması.
Mevsimlik Tarım işçisi ailelerimizin çocukları. 25 binin üzerinde çocuğumuz aileleri ile birlikte başka illere göçüyor. Bu konuda bir çalışma oluşturduk ve bir taslak oluşturarak sayın bakanımıza sunduk, bunun da takipçisi oluyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki günlerde yayınlanacaktır ve tüm Türkiye'ye örnek olacaktır.
Velilerimizin eğitim süreçlerine dahil edilmesi. Bunun da sağlanması ile büyük başarı elde edilecektir.
Öğrencilerimizin devamsızlık sorununun üstesinden gelinmesi. Bunun için de takipçi ve özendirici çalışmalar yapıyoruz.
PROJENİN BAŞARISI İÇİN GÜÇLÜ BİR KOORDİNASYON KURULDU
Projemiz kurullarla yönetiliyor. Önce il yönetme kurulu var, il proje hazırlama kurulu, il izleme ve değerlendirme kurulumuz, ilçelerde yürütme ve her okulumuzda bir yürütme kurulumuz var.
Burada vurgulamak istediğimiz başka bir husus; projemiz tamamen hükümetimizin ve milli eğitim bakanlığımızın politikalarına, temel ilke ve prensiplerine uygun olarak hazırlanmıştır.
Tüm okul kademelerinde projemizi uyguluyoruz. Tüm okullarımız özel ve kamu olsun hepsi projemize dahildir. İlkokul, Ortaokul ve liselerde okul idarelerimiz ve öğretmenlerimiz nasıl bir yol izleyecekler tüm detaylara yer verilerek projemiz hazırlandı. Şunu istiyoruz; istekli eğitim ortamları, her gün bir yenilikle sürekli üreten ve çok çalışan eğitim modelleri oluşturmak.
TARIM İŞÇİSİ AİLELERİN ÇOCUKLARI İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA
Bu çalışma ile tarım işçisi ailelerin öğrenci olan çocuklarının yerinde imkan sağlanarak başka illere gitmesinin engellenmesini hedefliyoruz. Çocuklarımızı ne kadar şehrimizde tutup eğitimlerine devam ettirebilirsek bu bizim için başarıdır. Ve bunun için bir çalışma hazırlayarak hangi çocuğumuzun hangi ile gittiğini takip edeceğiz. Bakanlığımızın yayınlayacağı yönerge ile o illerin valilikleri veya kaymakamlıklarına bilgi verilecek ve o çocuklarımız eğitimlerine kaldığı yerden devam edecek. Ardından çocuklarımız şehrimize geldiği zaman telafi eğitimlerle eksikliklerini tamamlayacağız.
Bundan önceki çalışmalara baktığımız zaman sadece Şanlıurfa merkezli olmuştur. BİGEP'te ise tüm Türkiye genelini kapsayan bir çalışma mevcut.
EĞİTİMDE FİZİKSEL KAPASİTENİN ARTIRILMASI ANA HEDEFLER ARASINDA
Fiziksel kapasitenin arttırılması da hedeflerimiz arasında. Şanlıurfa genelinde 10 bin dersliğe ihtiyaç var. Bakanlığımız tarafından kabul edilirse önümüzdeki yıl için 171 okulun yapılmasını teklif ettik. Bunların önemli bir bölümünü şehrimize kazandırırsak bu 10 bin dersliğimizin 5'te birini kazandırmış olacağız.
TEŞVİK VE ÖDÜLLERLE TATLI REKABET ORTAMI OLUŞTURULUYOR
İyi Uygulama Örnekleri ile de her okulumuzu teşvik ediyoruz. Tatlı bir rekabet oluşturarak her okulumuzu örnek uygulamalar yapmaya teşvik ediyoruz. Değerlendirme kurulumuz bununla yakından ilgileniyor ve kamuoyuyla paylaşıyor. Böylelikle alanı canlı ve dinamik tutmaya çalışıyoruz.
Ödüllendiriyoruz. Gerek okul idarecilerimizi, gerek öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Projenin başlaması ile birlikte 30'un üzerinde öğretmenimizi başarı belgesi ile ödüllendirdik. Sürekli kendini yenileyecek ve güçlendirecek bir çalışma oldu. BİGEP ile öğrenci, öğretmen, okul ve aile arasındaki ilişkiyi artırmak istiyoruz.
Tüm bu çerçevede ben tekrardan projedeki emeklerinden dolayı başta Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin'e, tüm paydaş kurumlarımıza, kaymakamlarımıza, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimize, eğitimin her kademesindeki öğretmen ve idarecilerimize ve özellikle bu projenin temelini oluşturacak ailelerimize teşekkür ediyorum".
BİHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.