Şanlıurfa sıcaktan kavruldu, serinlik nefes aldırdı! - EK;

Şanlıurfa sıcaktan kavruldu, serinlik nefes aldırdı! - EK

Her yaz sıcak havanın bunalttığı Şanlıurfa, bu yaz da vatandaşı şaşırtmadı. Türkiye’nin pek çok yerinde sıcaklıklar yükselirken, güneş Şanlıurfa’yı adeta yakıp kavurdu. Ancak eylül ayının gelmesiyle birlikte, sıcaklıklar biraz olsun düşüşe geçti ve kentte nefes alma fırsatı doğdu. Şanlıurfa'nın bu yaz yaşadığı aşırı sıcakların getirdiği zorlukları ve serinliğin etkilerini, Şanlıurfalılar kendi gözlemleriyle paylaştı....

Şanlıurfa, bu yaz yaşadığı sıcak havayla birlikte adeta kavruldu. Termometrelerin 50 dereceyi gösterdiği günlerde, şehir hayatı durma noktasına geldi. Kavurucu sıcaklar, günlük yaşamın her alanını olumsuz etkileyerek vatandaşları zorlu bir sınavla karşı karşıya bıraktı.

ELEKTRİK KULLANIMI REKOR SEVİYELERE ULAŞTI

Kentin çarşı pazarları ve sokakları, sıcaklardan nasibini aldı. Vatandaşlar, serinlemek için klimalı ortamlara sığınmak zorunda kalırken, elektrik tüketimi de rekor seviyelere ulaştı. Elektrik kesintileri, sıcakların etkilerini daha da artırarak vatandaşların sabrını zorladı.

Sıcaklıkların etkileri sadece günlük yaşamı değil, aynı zamanda şehrin ekonomisi de olumsuz etkiledi. Turizm sektörü, sıcakların etkisiyle büyük darbe alırken, tarım ve hayvancılık gibi sektörlerde de kayıplar yaşandı.

35 DERECELERE KADAR GERİLEDİ

Eylül ayının gelmesiyle birlikte sıcaklıklar düştü, termometreler 35 derecelere kadar geriledi. Yaşanan aşırı sıcakların ardından gelen bu serinlikle birlikte kent, bir nebze olsun rahatlama fırsatı buldu.

Şanlıurfa'nın bu yaz yaşadığı aşırı sıcakların getirdiği zorlukları ve eylül ayıyla birlikte gelen serinliğin etkilerini, şehirde yaşayanlar ve ziyaretçiler BİHA’ya anlattı.

 

JATIR: SICAK HAVA YÜZÜNDEN İŞSİZ KALDIK 

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde Haşimi Meydanı yakınlarında tekstil işiyle uğraşan esnaf Emrullah Jatır,  yüksek sıcaklıkların işlerini olumsuz yönde etkilediğini dile getirerek, “Şanlıurfa’nın sıcaklıkları bizi yaktı bitirdi. Sıcak havalar sosyal yaşamımızı, işimizi her türlü konuda bizleri mahvetti. Hiçbir yere gidemiyorduk iş yerimiz çok güneş aldığı için müşterilerimiz gelmiyordu, bu da ekonomik sıkıntılara yol açtı. Son bir haftada havanın serinlemesiyle birlikte işlerimiz de açıldı müşterilerimiz gelmeye başladı. Temennimiz bu saatten sonra serin bir Urfa olması Allahlın izniyle. Çünkü sıcaklıklar bize iyi gelmedi”  dedi.

 

DİK: 36 DERECE VE BU SICAKLIK BİZİM İÇİN SICAKLIK DEĞİL

Kentte gezmek için gelen Kübra Karaca Dik ise, sıcaklıkları şöyle değerlendirdi:

“Biz Hataylıyız Şanlıurfa’ya gezmek için geldik. Havalar bizim orasıyla denk diyebilirim. Yazın çok yüksek sıcaklıkları gördük.  Yolda gelirken Gaziantep’te fıstık bahçeleri gördük. Fıstık toplayanlara yardım edip sohbet ettik ve onlar şuan havanın aşırı sıcak olduğunu söylediler. Bizim memleketimiz zeytin mamelekti sıcaklıklara alışkın şuan hala zeytinimiz canlı. Fakat burada sıcaklıklar çok yüksek olduğu için Şanlıurfa’da zeytinleri çok solgun, verimi düşük bulduk açıkçası. Yine de şuan Şanlıurfa 36 derece ve bu sıcaklık bizim için sıcaklık değil. “

 

ACI: 15 KALIP BUZ KULLANARAK SOĞUK SU MUHAFAZA EDİYORUZ

Artan sıcak havanın bu dünyada Şanlıurfa halkı için bir imtihan olduğunu söyleyen seyyar satıcı İsa Acı, şunları ifade etti:

“Yumurtayı sokakta pişirmeyi denedik ve pişti. Her gün işten çıkınca duş almadan duramaz hale geldik. Sıcaktan yemek yiyemiyoruz, sudan başka bir şey tüketemiyoruz. Tasımız sürekli yanımızda, günde 15 kalıp buz kullanarak soğuk su muhafaza ediyoruz.

“BİZ BU DÜNYADA GÜNAHLARIMIZI DÖKTÜK”

 “Geçen haftalarda İstanbul’dan misafirlerimiz geldi diyorlar ki çok sıcak dedim hayır değil daha 55 - 60 derece sıcaklıkları görmediniz. Dediler ki amca siz Şanlıurfalılar bu dünyada cehennemi yaşıyorsunuz dedim ki evet biz bu dünyada sıcaklıktan cehennemi çektik diğer tarafta da kim çekerse artık. Biz bu dünyada günahlarımızı döktük.  “

 

İşte vatandaşların yorumları:

 

POLAT: HAVA BİRAZ SERİNLEDİ

Vatandaşlardan Mehmet Polat ise,” Çok sıcak bir yaz geçirdik. Şu an güz mevsimine geçmemizle birlikte hava biraz serinledi. Kavurucu sıcaklıklar sona erdi. Ama İlimiz sıcak yapacak bir şey yok şuan bile hala sıcak” dedi.

ŞABAN: KLİMA ÇALIŞIYOR YİNE BOŞ

Halef Şaban, “Yazın mahvolduk şekerim var tansiyonum var hastayım havalar çok sıcak. Klima çalışıyor yine boş. Şimdi hava biraz serinledi yeni yeni güzel.”

KARASUNDUR: KADAR SICAK OLMASI İŞLERİMİZİ ZORLAŞTIRIYOR

Mehmet Karasundur, “Çok sıcak gerçekten Kürtlerinde dediği gibi zaaf germe (Çok sıcak). Cehennem gibi yanıyoruz çalışamıyoruz ocak önündeyiz havanın bu kadar sıcak olması işlerimizi zorlaştırıyor.” 

DİK: ŞU ANDA HAVA BİRAZ SERİNLEDİ

Elif Naz Dik, “Yazın başında hava sıcaklıkları çok fazlaydı bizleri çok bunalttı. Yine de buna rağmen yazın gezmeye çalıştık ve dolaştık. Şu anda hava biraz serinledi sıcaklıkları şu an için az bulmuyorum güzel hava.”

Şanlıurfalı Eski Bakanın Giyim Markasında Kış Sezonu Fiyatları Şok Ediyor!"

"Kış Sezonu Gelmeden Cebinizi Yakacak: Şanlıurfalı Eski Bakanın Giyim Markası"

"Eski Bakanın Kış Koleksiyonu Cebe Pahalıya Patlayacak!"

"Şanlıurfa'da Kış Fırtınası: Eski Bakanın Markasında Fiyatlar Yükseliyor"

"Kış Şoku: Şanlıurfalı Eski Bakanın Giyim Markasında Fiyat Artışları Tavan Yaptı"

Bu başlıklar, hem dikkat çekici hem de haberin özünü yansıtan çarpıcı ifadeler kullanıyor.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum