Şanlıurfa'da 'beyaz altın' satışa sunuldu;

Şanlıurfa'da 'beyaz altın' satışa sunuldu

ŞUTB’de gerçekleştirilen törende, Haliliye İlçesi İkiağız Mahallesinden çiftçi Osman Bakış ve Eyyübiye İlçesi Akçamescit Mahallesinden çiftçi Emrah Fırathan’ın yetiştirdiği pamuk, açık artırma usulüyle satışı sunuldu....

Yılın ilk kütlü pamuğu sembolik olarak 320 liradan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan bir tekstil fabrikası tarafından satın alındı.

Sezonun ilk satışını gerçekleştiren Bakış ve Fırathan’a Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya altın takdim etti.

 

KAYA: VERİMİN ARTTIRILMASI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ

Başkan Kaya, yaptığı açıklamada, tarımın kalkınmadaki önemine değinirken, Şanlıurfa için stratejik bir ürün olan pamuğun üretim miktarı ve kalitesinin arttırılmasının elzem olduğunu belirtti.

Pamuk üretiminde yaşanan bazı sorunlara değinen Kaya, "Küresel pamuk piyasası 2023/24’de dalgalanan fiyatlar, ticaret politikaları ve tüketici tercihlerinden etkilenmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra yüksek üretim maliyetlerinin düşürülmesi, verim ve kalite kayıplarının önüne geçilmesi, desteklerin etkinleştirilmesi ve pazarlama, sürdürülebilirlik ve farkındalığın geliştirilmesi üretim ve verimin arttırılması için oldukça önemli.  Pamuğun temiz toplanması gerekiyor, sanayi açısından da hammadde olarak pamuğun bütün sektörlere katkısı var.’’   diye konuştu.

 

“TÜRKİYE ORTALAMASINDA ŞANLIURFA’NIN PAYI YÜZDE 42”

Başkan Mehmet Kaya sözlerine şöyle devam etti:

"2023/24 sezonunda 477 bin hektar alanda 2,1 milyon ton kütlü pamuk üretildi. Bunun 881 bin ton’unu biz ürettik. Yani Türkiye ortalamasında Şanlıurfa’nın payı yüzde 42. Bu sene de kentimizde yaklaşık 190 bin hektar alanda ekim yapıldı. Tahminlerimize göre 950 bin ton civarında bir rekolte söz konusu olacak. Bu da yine Urfa’yı pamuk üretiminde zirvelerde tutacaktır.  İvmenin yukarı doğru seyretmesi bizim için çok önemli.  Kütlü pamuk üretiminde Şanlıurfa her sene birinci sırada yer alıyor. Şanlıurfa’da üretilen pamuk kalite yönünden oldukça yüksek. GAP Projesi kapsamında sulanan alanlar arttıkça üretimde de artış olacaktır Bu, ülkemiz ve ilimiz için bir şanstır. Pamuk, üretim ve tüketim açılarından, dünya genelinde 73 ülkenin doğrudan ilgi alanında olan bir endüstri bitkisidir. FAO Tarım Görünümü 2024-2033 raporundaki verilere göre Pamuk ticareti tarafına bakıldığında Türkiye, hem 2024/25’te hem de gelecek 10 yıl boyunca başlıca ithalatçılardan biri olacak.’’

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum