Şanlıurfa’da faizler artı: Satışlar durma noktasına geldi;

Şanlıurfa’da faizler artı: Satışlar durma noktasına geldi

Şanlıurfa’da ikinci el araç alım satımda yaşanan durgunluk, esnafı etkiledi. Faizin yüksek olmasından dolayı sıfır ve ikinci el araç piyasasının durgun geçtiğini söyleyen oto galericiler, canlanması için faizin düşmesi gerektiğini belirtti. Yüksek faiz getirileri, araç kiralamayı daha cazip hale getirirken, bu alanda talep büyük bir artış gösterdi....

Kentte geçtiğimiz yıl bu dönemlerde hem sayı hemde fiyat olarak sınırları zorlayan 2. el otomobil piyasasında bugün adeta yaprak oynamıyor.  Bayiler, araç satışlarını canlandırmak amacıyla sıfır otomobiller için çeşitli kampanyalar düzenlese de, ikinci el araçların fiyatlarında görülen azalmaya rağmen satışlar istenilen seviyeye ulaşmıyor. 

Bu durağanlığın başlıca sebeplerinden biri artan kredi faizleri olarak öne çıkarken, diğer önemli neden ise tasarruf sahiplerinin paralarını mevduata yatırmayı tercih etmeleri. Bu durum, ikinci el otomobil satın almak yerine mevduat hesaplarından düzenli gelir elde etmeyi cazip hale getiriyor.

Örneğin, piyasa değeri 1 milyon TL olan bir ikinci el otomobil satın almak yerine aynı tutarı mevduata yatıran kişiler, her ay 40-45 bin TL gibi bir gelir elde edebiliyor. Aynı otomobili aylık 30 bin TL’ye kiralayan kişiler ise, bu sayede aracın bakım ve diğer ek masraflarından kaçınmış oluyor. 

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Batıkent Mahallesinde bulunan Şanlıurfa Oto Galericiler Sitesi esnafı, satışların durmasının en büyük nedeninin mevduat faizlerinin yüksekliği olmasını öne sürüyor. 

TAŞ: FAİZ ORANLARININ YÜKSEKLİĞİ NEDENİYLE YATIRIMCILAR PİYASADAN ÇEKİLDİ

Gazete İpekyol’a esnafı Mehmet Salih Taş, faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle yatırımcıların piyasadan çekildiğini ve galeri ile gayrimenkul sektörlerinde gözle görülür bir durgunluk yaşandığını ifade etti.

Taş, “İşlerimizin kırılmasının en büyük sebebi mevduat faizlerinin bu kadar yüksek olmasıdır. Hemen yanı başımızdaki notere bakabilirsiniz orada şu an yaprak kımıldamıyor.  İnsanların çoğu faizlere yönelmiş durumda. Mevduat faizleri çok yüksek. Sadece alım satım sektörü değil galeri sektörü ve gayrimenkul sektöründe de durgunluk var. Yatırımcıların hiçbiri şu anda yatırım yapmıyor. İnsanların yüzde 90’ı şu anda araç almak yerine hepsi araç kiralıyor. Güncel piyasada binebilecek bir arabada iki milyondan başlıyor. Vatandaşlar iki milyona bir araç almak yerine parasını faize yatırıyor ya da araç kiralama yapıyor. Faize yatırdığı para üzerinden her ay gidip 100 bin lira para alıyor.”

 GEÇEN YIL BU ZAMANLAR TİCARETİN PİK YAPTIĞI ZAMANLARDI. HERKES PARA KAZANIYORDU

Taş, vatandaşların bir araç almak yerine büyük meblağları faizlerde değerlendirdiklerini ve her ay 80 bin ila 100 bin lira arasında kazanç sağladıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçen yıl bu zamanlar ticaretin pik yaptığı zamanlardı. Herkes para kazanıyordu ve hallerinden bir şekilde memnundu. Ama 2024’ün ilk yarısı tabiri caizse ‘dibin dibi’ oldu. Vatandaşların hiçbiri gelip de bir buçuk, iki milyona bir araç almıyor. İki milyonu gidip faize yatırıyor her ay gidip 80 bin, 100 bin lira parasını alıyor. Herhangi bir Rent A Car firmasından binilebilecek bir arabaya 30-40 bin liraya kiralıyor her ay 50-60 bin lirada kendisine cep harçlığı kalıyor. Piyasanın düzelebilmesi için ilk etapta faiz oranlarının yüzde 25-30’lara düşmesi gerekir. Muhtemelen 2025-2026 yıllarına kadar böyle bir şey söz konusu bile değil.”

ESNAF YILDIZ: ARAÇ KİRAMA DÖNEMİ BAŞLADI

Faiz oranlarındaki artışın işlerini olumsuz etkilediğini belirten esnaf Hayati Yıldız ise, son sekiz aydır piyasanın neredeyse durma noktasına geldiğini ifade etti. 

Yıldız, “Faiz oranlarının yüzde 4.5 civarında olması nedeniyle piyasa adeta donmuş durumda. İkinci el araç pazarında da durgunluk devam ediyor. Bayram sonrası işlerimiz büyük bir düşüş yaşadı ve noterlerde yapılan işlemlerde neredeyse yarı yarıya bir azalma gözlemleniyor. İkinci el araç satışlarında ise yüzde 40 oranında bir düşüş söz konusu. Önceden aldığımız araçları şu an zararına bile satamıyoruz. Vatandaşlar, araç almak yerine kiralamayı tercih ediyor” şeklinde konuştu.

MUSTAFA YILDIZ: FAİZ ORANLARININ DÜŞÜRÜLÜRSE İŞLER AÇILIR

Esnaf Mustafa Yıldız, son altı yedi aydır iş yerinde herhangi bir hareketlilik yaşanmadığını belirtti. 

Faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, “6-7 aydır ne gelen var ne de giden. Faiz oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Kimse araç sahibi olamıyor. Asgari ücretle çalışan bir vatandaş, evin kirasını mı ödesin yoksa arabanın kredisini mi? Ne yapmalı vatandaş?” dedi.


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum