Şanlıurfa’da kuyumcular iş yapamıyor;

Şanlıurfa’da kuyumcular iş yapamıyor

Vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen yatırım aracı altın, son zamanlarda yükselişte. Bu yükselişle beraber ekonomik sıkıntılar çeken çoğu vatandaş altın alamaz oldu. Şanlıurfa’da tarihi çarşılar bölgesinde kuyumculuk yapan esnaf, vatandaşın cebinde para olmadığı için alışveriş yapamadıklarını ve bu nedenle kuyumcuların iş yapamadığını dile getiriyor. Altın satışının en yüksek olduğu düğün sezonun da bile kuyumcular adeta sinek avlıyor....

Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar birçok sektörü olumsuz etkilerken, kuyumcular da bu durumdan nasibini aldı. Son zamanlarda altın fiyatlarında yaşanan artış, Şanlıurfa’da tarihi çarşılar bölgesinde kuyumculuk yapan esnafı da etkiledi.

Şanlıurfa’da düğün sezonunun başlamasıyla birlikte iş yapmayı uman esnaf, büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Ekonomik sorunlar ve artan altın fiyatları nedeniyle vatandaşlar, altın alışverişlerinde eskisine göre daha temkinli davranıyor. Önceden 200-300 gram altın alan vatandaşlar, şimdi yalnızca 100-150 gram altın alabiliyor.

Çarşıda kuyumculuk yapan esnaf Celal Çelik, Gazete İpekyol’a konuşarak, altın fiyatlarındaki hareketlilik nedeniyle yaşadığı zorlukları anlattı.

FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDECEK

23 yıldır çarşıda kuyumculuk yapan çiftçi, altın fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğini belirterek, “Şuanda ONS altın yükselişte olduğu için altın biraz yukarı yönlü ilerlemekte. Altın biraz yatay ama genel olarak yukarı eğilimli gitmekte. Altının bu yılın sonlarına doğru yükselmesini beklemekteyiz. Tahminimizce yılsonlarına göre 2 bin 800 ONS’ları görürüz. Altın gram fiyatı TL bazında 3 binlere tekabül etmektedir.

ALTIN ALAN YOK BOZDURAN ÇOK

Çiftçi, vatandaşların nakit para bulamadığını ve bu nedenle kuyumculara sadece para bozdurmak için geldiğini aktararak şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşlarda şuan nakit bulunmadığı için genelde altın bozduruyorlar. Vatandaşların cebine para girdiği müddetçe altın alıyor. Şuanda Türkiye’de genellikle yatırım altın üzerinedir. Altın sağlam bir limandır. Gerekli bütün müşterilerimize, dost ve arkadaşlarımıza da bildirmek istiyoruz; ‘elinizde nakit duracağına altın dursun.’ İleriye yönelik tahminlerimiz altının yükseleceği yönünde. Vatandaşlarımız ihtiyaç duyduğunda altınlarını bozdurmaktadır. Altın daha da yükseleceği için vatandaşlar fazla bozmuyor. Elinde nakit olmadığından günlük ve aylık ihtiyaçlarını karşılamak için altınlarını bozduran arkadaşlarımız var.” 

“ESNAF İŞ YAPAMIYOR”

Vatandaşların cebine para girmediği için altın almadığını vurgulayan Çiftçi, sözlerine şu ifadelerle son verdi:

“Altın şuan yatay bir şekilde ilerlemekte. Gördüğünüz gibi biz esnaflarda şuan oturmuş vaziyetteyiz. Esnaflar şuan iş yapamıyor. Vatandaşın cebine para girecek ki gelip altın alacak. Şu anki maaş durumlarına bakıyorsunuz emekli maaşı zar zor geçindiriyor. SGK’lı arkadaşlarımızın aldığı ücretler belli. Aldıkları maaş ile geçimlerini ancak sağlıyorlar. Piyasada fazla nakit para olmadığından dolayı altın alımı da az. Durumu iyi olan arkadaşların ellerine para geçtikçe altın alıyorlar. Şuan da düğün sezonu açıldı ama takı satışlarında da biraz düşüş var. Eskiden 200-300 gram altın alan kişiler şuan 150 gram altın ile düğünlerini kapatmaya çalışıyorlar. Altın fiyatları yükseldikçe altın alımları azaldı. 22 ayar gram altın satış fiyatımız şuan 2 bin 450’ civarında. Yılsonlarına doğru 2 bin 800’leri geçmesini bekliyoruz.”

“VATANDAŞ PARAYI FAİZE YATIRIYOR”

Çarşıda esnaflık yapan bir başka kuyumcu Nedim Burun ise ekonomik kriz olduğunu ve iş yapamadıklarını söyledi. Burun vatandaşların paraları faize yatırdığını ve bu nedenle altın almadıklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Ekonomik kriz var. Şuan iş olmadığı için oturuyoruz. Şuanda düğün sezonu da yok. Genellikle paralar faizde oluyor. Vatandaşlarımız parayı faize yatırmış. Altın alan satan olmuyor. İş olmadığı için akşama kadar oturuyoruz.  Vatandaşlar ancak geçimlerini sağlıyor. Eskiden asgari ücretle çalışan biri birikim yapabiliyordu. Vatandaşlar biriktirdiği paraları hanımına ya da çocuklarına veriyordu. Hanımı gelip en az bir çeyrek altın alıyordu. Vatandaşların parası şuan telefon, elektrik ve su faturalarına yetmiyor.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ESNAF KEPENK İNDİRECEK

Burun, çarşıdaki esnafın zor bir süreçten geçtiğini ve bu nedenle kuyumcularda kapanmaların olabileceğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Yaşanan krizlerden dolayı bazı kuyumcuların kapanacağı yönünde tahminlerimiz var. Bu süreçten sonra kapanabilir. Devlette bizleri biraz sıkıştırmakta. IBAN olayları da var.  IBAN ile satışı kapanmakta. Esnaf vatandaşa IBAN’a para göndertmiyor. Bundan sonra kuyumcular kapanabilir. Sadece kuyumcular değil birçok esnaf kapanma eşiğinde. Gidişat iyi yönde değil. Birazda dünya ekonomisine ve politikasına bağlı. Allah korusun herhangi bir savaş falan çıkarsa altın güvenli liman olarak ister istemez yükselişe geçecektir.  Altın her zaman güvenli limandır. Vatandaşlarımız her zaman altın alsınlar. Vatandaşlar geriye dönüp baktıklarında altının her yıl en az yüzde 20, yüzde 30 yükseldiğini görürler. Altından vatandaşlara bir zarar gelmez”.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum