Göbeklitepe'yi 326 bin kişi gezdi

Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, 2024 yılının ilk 7 ayında, 326 bin ziyaretçi ağırladı.

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi sınırlarında, kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki kırsal Örencik Mahallesi yakınlarında 1963 yılında yapılan yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'de en somut bulgular 1986'da tarlasını süren bir çiftçinin bulduğu heykelle ortaya çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle 1995 yılında başlayan kazılarda, neolitik döneme ait boyları 3 ila 6 metre, ağırlıkları da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar bulundu.

Göbeklitepe, 2011 yılında UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alındı,

2019'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesiyle ziyaretçi sayısını giderek artırdı.

GÖBEKLİTEPE'Yİ 326 BİN KİŞİ GEZDİ

‘Tarihin sıfır noktası’ olarak tanımlanan Göbeklitepe, 2024 yılının ilk 7 ayında 326 bin ile ziyaretçi ile rekor kırdı.

Şimdiye kadar en fazla günlük ziyaretçi sayısına 2022 yılı 290 bin sahip olan Göbeklitepe bugün yeni bir rekor sayıya ulaştı.

Rakamsal bilgileri paylaşan Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, “Göbeklitepe’nin 2024 yılında çok yüksek bir yıllık ziyaretçi sayısını yakalamasını bekliyoruz.

Göbeklitepe’yi keşfetmek için pek çok neden var!” paylaşımında bulundu.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak yaptığı paylaşımda şu bilgilere yer verdi:

“Göbeklitepe 2024 Yılının İlk 7 Ayında Ziyaretçi Sayısında Rekor Düzeye Ulaştı…

Önceki Yılların Aynı Dönemine Göre En Yüksek Ziyaretçi Sayısını Bu Yıl Yakalayan Göbeklitepe, 326 Bin Ziyaretçi İle 2022 Yılındaki 290 Bin Sayısını Geride Bıraktı

Taş Tepeler Projesi Kapsamında 10 Farklı Noktadaki Kazı Çalışmalarıyla Adeta Açık Hava Müzesi Niteliğinde Zengin Arkeolojik Mirasa Sahip Olan Şanlıurfa, Yürütülen Çalışmalarla Bu Kültürel Mirasın Her Geçen Gün Açığa Çıkarılması Sonucunda Daha Çok Ziyaretçiyi Misafir Edecek, Kültür ve Turizm Şehri Kimliği Güçlenecek…”

BİHA