Şanlıurfa'da
Ramazan Bayramı öncesinde, özellikle tarihi çarşılar bölgesinde bayramlık
alışverişine çıkan vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.
Geçen yıl depremler ve selden dolayı buruk geçen Ramazan ayı, Şanlıurfa’da bu yıl depremlerin yaralarının sarılması ile birlikte eskileri aratmayan atmosferde yaşandı.
Bayram alışverişini arife gününe bırakan vatandaşlar, Haşimiye Meydanı ve tarihi hanlar bölgesindeki Gümrük Hanı, Kazaz Pazarı ve Sipahi Pazarı gibi tarihi çarşılarda yoğunluk oluşturdu. Çarşılara akın eden vatandaşlar, şehrin ticaretinin kalbinin attığı yerde alışverişlerini yaptı.
Vatandaşlar bayram alışverişi kapsamında bayramlık giysinin yanında misafirler için bayram şekeri ve kolonya alıyor.
ÇELİK: YAKLAŞIK 2 KAT FİYAT ARTMIŞ DURUMDA
Tarihi çarşılar bölgesinde şeker, çikolata, lokum ve kuruyemiş gibi bayramlık tatlıların satışını yapan esnaf Süleyman Çelik, geçen yıla kıyasla fiyatların neredeyse iki katına çıktığına dikkati çekti.
Çelik, vatandaşların alışverişlerini tamamlayabilmesi ve rahat bir bayram geçirebilmesi için pahalılığın önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Çarşıda hareketlilik başladı. Bayrama hazırlık başladı. Millet şeker, lokum alıyor. Evde bayram hazırlıkları için eksiklerini tamamlıyorlar. Güzel bir bayram geçireceğiz inşallah. Geçen yıl biraz daha uygundu fiyatlar. Bu sene geçen yıla göre fiyatlar yüksek. Yaklaşık 2 kat fiyat artmış durumda. İnşallah iyi olur. Pahalılığın önüne geçilsin ki vatandaşlar alışverişini tam yapabilsin ve rahat bir bayram geçirebilsin. Vatandaş artık giyim alışverişini yapamıyor.”
“YOĞUNLUK VAR AMA KURU KALABALIK”
Fiyat artışları nedeniyle vatandaşların alışverişlerini tam yapamadığını belirten Çelik, çarşıda yoğunluk olmasına rağmen "kuru kalabalık" yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Fiyatlar yüksek. Her yıl geçen yılı aratıyor. Her sene fiyatlar artıyor. Geçen yıl 100 TL’ye satılan şekerin kilogramı bu yıl 150 TL. Her yıl biraz daha kötü oluyor. Nasıl yapacağız biz de şaşırmış durumdayız. Millet çarşıda boş geziyor. Yoğunluk var ama kuru kalabalık.”
Mehmet Diyar ise bayramlık alışverişi için geldiğini fakat umduğunu bulamadığını söyledi. Hiçbir şey alamadan döneceklerini belirten Direk, “Bayramlık için geldik ama hiçbir şey alamadan döneceğiz. İki parça aldık. 1000 lira gitti. Kıyafetler çok pahalı olmuş. Kendime bir şey alamıyorum. Çocuklarıma bile bütün kıyafetleri alamıyorum. Kıyafetler ikiye üçe katlanmış.” dedi.
ÇİFTÇİ: ÇARŞIDA KALABALIK VAR AMA ALIŞVERİŞ YOK
Yıldız Meydanı’nda giyim dükkanı işleten esnaf Mehmet Çiftçi ise çarşıda kalabalığın fazla, iş yoğunluğunun az olduğunu ve bunun vatandaşların alım gücünün düşük olmasından kaynaklandığını belirtti.
Son dönemlerdeki artışlardan dolayı ürünlerin pahalılaştığını, hatta en son yaşanan dolar kurundaki artıştan dolayı bile ürünlere zam geldiğini kaydeden Çiftçi, “Ürünler pahalı. Son dönemdeki artışlardan dolayı ürünler pahalı. Dolar artınca, ürünlere zam geliyor. Toptancılar bizi arayıp, ürünleri ucuza vermeyin, bize zam geldi diyorlar. Ama biz yine de uygun veriyoruz. Eski fiyattan veriyoruz. Çarşıda kalabalık var ama alışveriş yok" diye konuştu.
BİHA